Jelenlegi hely

Egészséges életmód már gyermekkortól – egészségnapok a Hunyadi téri telephelyen

Nagyon fontos, hogy a kollégisták megismerjék, hogyan őrizhetik meg testi és lelki egészségüket, és minél tudatosabban törekedjenek erre. A magyar népesség egészségi állapota – ahogyan a statisztikák mutatják – több területen is aggasztó. Világviszonylatban elsők vagyunk a tüdőrák okozta halálozások arányát tekintve, de a szív- és érrendszeri betegségek negatív rangsorában is elöl állunk.  Egyértelműen kimutatható az összefüggés a Magyarországon jellemző étkezési szokások, valamint a mozgásszegény életmód és egyes halálozási okok magas aránya között.  A kollégiumi egészségnapokon a kollégisták útmutatást kapnak az egészséges életmódhoz.

Az idei „Egészségnapok” négy napját négy téma köré csoportosítottuk.

Az első nap a (L)egyél jól! nap volt, amelyen az egészséges táplálkozást helyeztük fókuszba. Pósfay Balázs tanár úr és életmód szakkörösei az aulában rendezték be a „Kóstolgató” program helyszínét, hogy az érkező diákoknak rögtön feltűnjön a lehetőség az egészséges ételek kóstolására. A bemutatóra könnyen, gyorsan és egyszerűen elkészíthető turmixitalokat, nasigolyókat és teákat választottunk. Az alapanyagok között előfordultak olcsóbbak és közismertebbek, de egy kicsit drágábbak és kevésbé ismertek is. Az almát, a banánt, a narancsot, a sütőtököt, a répát, az uborkát és a zabpelyhet könnyen be lehet szerezni és elfogadható áron. A kóstoló azonban arra is lehetőséget teremtett, hogy különlegességeket is kipróbálhassanak a diákok. Így például megismerhették a chiamagot és a lenmagot, de ihattak kókusztejjel és erdei gyümölccsel készült turmixot is. Pósfay tanár úr saját kenyérsütő gépét is behozta a kollégiumba a rendezvényre, hogy elkészíthessen benne egy nagyon finom, egészséges összetevőkből készült kenyeret, amit szintén megkóstolhattak a diákok.

Kállai Erzsébet tanárnő ahhoz igyekezett segítséget nyújtani, hogy az élelmiszerek címkéjének értelmezésével és figyelésével hogyan tehetik a diákok tudatosabbá az üzletben az élelmiszerek vásárlását. Néhány terméket a diákok is kézbe vettek és az útmutatás alapján próbálták „megfejteni”, hogy mit is tudnak meg a címkékről az egyes élelmiszerekről. A cél azonban ezzel a foglalkozással is az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az egészségesebb táplálkozásra, ami kevesebb hozzáadott cukrot, kevesebb sót és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. Az újabb ajánlások az adalékanyagokat tartalmazó feldolgozott élelmiszerek arányának csökkentésére is kitérnek. Ezzel összefüggésben a már ismert – a tápanyagok arányát bemutató –  táplálkozási piramis mellett megismerték a diákok a táplálkozási célkereszt fogalmát is, amelynek a középpontjában a friss, az élő, a lédús élelmiszerek találhatók, és ahogyan haladunk kifelé a középpontból úgy jelennek meg a feldolgozott élelmiszerek az elfogyasztott mennyiség csökkentésének ajánlásával.

Dobsa Diána védőnő foglalkozásán a diákok először egy kérdőív segítségével térképezhették fel életmódjukat, majd ezek alapján hallhattak az előadótól néhány fontos témáról.  A védőnő külön kitért a napi folyadékfogyasztás minőségére és mennyiségére, a szénsavas üdítők helyett a csapvizet ajánlva. Szó esett az esetleges diéták kiválasztásáról, az egyes diétatípusok előnyeiről, hátrányairól.  Téma volt a testmozgás gyakorisága, intenzitása és a káros szenvedélyek feltérképezése is. Majd az előadó bemutatta a testtömeg index kiszámításának és értelmezésének módját, és arról is beszélt, hogyan tudnak a diákok az esetlegesen nem kedvező értéken változtatni az életkoruknak megfelelő módszerekkel. Az étrend tekintetében az előadó hangsúlyozta a hazai és a szezonális élelmiszerek fogyasztását, amelyek a környezettudatossághoz is hozzájárulnak.  

Az „Egészségnapok” 2. napja a „Mozdulj!” nap volt. Ezen a napon Dobsa Diána védőnő újabb előadása mellett a mozgás népszerűsítéséé volt a főszerep, ami elengedhetetlen eleme az egészséges életmódnak. A magyar népesség ebben is meglehetősen rosszul áll.  Egy felmérés szerint csak 3,2% azoknak az aránya, akik tudatosan mindennap végeznek valamilyen testmozgást. Szabados Tamás tanár úr Sorolj be! címmel  játékos sorversennyel készült a csoportok csapatai számára. Ugyan nem sikerült minden csoportnak csapatot kiállítania a vetélkedésre, de aki ott volt, jól érezte magát és jólesően elfáradt. A csapatok jutalmazására is sok-sok egészséges finomsággal készültünk. Az első három helyezett csapat csomagjában hozzáadott cukrot nem tartalmazó müzli, gyümölcsök (alma, banán, mangó, kivi, eper), magvak, reggeli keksz és zabpehely, cukormentes csokoládé, gyümölcsszelet voltak, de minden résztvevőt megjutalmaztunk egy-egy gyümölccsel, gyümölcs- vagy müzliszelettel.

A „Ne árts magadnak!” nap célja a káros szenvedélyek ártalmasságának bemutatása volt. Erre a napra két külső előadót hívtunk. Markó Zoltánné, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályáról a „Ciki a cigi” program keretében tartott előadást. A téma azért is nagyon fontos, mert a tiltás ellenére a kollégisták nagy számban dohányoznak, és egyáltalán nem gondolják azt, hogy „ciki” lenne a dohányzás. A másik külső előadó, Tót Szilvia rendőr őrnagy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságról érkezett. A diákokat megmozgató játékokkal tarkított foglalkozás a legális és illegális drogok használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet, de elkerülte azt a csapdát, hogy kíváncsivá tegye a diákokat és ezzel a kipróbálás felé sodorja őket. Különösen érdekesnek találták a résztvevők annak a szemüvegnek a kipróbálását, amelynek a felvételével hasonlóan bizonytalanná vált mozgáskoordinációjuk, mint egyes drogok használatával.

A pénteki nap a „Figyelj magadra!” mottót kapta. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának jóvoltából egy szűrőbusz várta az érdeklődőket az iskola udvarán. Ezzel az iskolával közös programmal a szűrések fontosságára próbáltuk meg felhívni a figyelmet, mert az időben felfedezett betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók.

A kollégium Facebook-csoportjában elhelyeztük a kóstolt finomságok receptjeit, de otthonra, a család számára is ajánlottunk egészséges ételeket. Szintén a Facebook-csoportban osztottunk meg olyan anyagokat, amelyek önmagunk megfigyelésnek fontosságára hívják fel a figyelmet. Az aulában elhelyezett faliújságra, ahová általában hasznos és elgondolkodtató bölcsességeket írunk fel (néha a kollégistáktól származó gondolatokat), ezúttal az egészséggel kapcsolatos szellemes idézetek kerültek.

„Az egészség eszköz a boldogsághoz. Önmagában nem garantálja a boldogságot, de szükséges hozzá.” Lenkei Gábor, orvos-író

„A betegség repülővel jön, és gyalog távozik.”  Bohumil Hrabal, cseh író

„A dohányzás megöl, és ha meghaltál, életed elég fontos részét veszítetted el.” Brooke Shields, amerikai színésznő

„A genetika megtölti a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt.” Markó Bertalan, egyetemi oktató és jövőkutató

 

 

Elérhetőségek

Kecskeméti Szakképzési Centrum
Kollégiuma

6000 Kecskemét, Hunyadi tér 4.

Tel.: +36 (76) 480 744

E-mail: kollegium@kecskemetiszc.hu